Wat met het vrijwilligerswerk in een postcorona tijdperk?

Vrijwilligers Post Corona

Het afgelopen anderhalf jaar moesten burgers noodgedwongen vertragen of zelfs stilstaan.
Een onverwachte en ongewilde gelegenheid om zaken in vraag te stellen. De job, de ratrace waar we soms in verzeild raakten, de vrije tijd en de druk hierrond. Organisaties, bedrijven, en ook mensen maakten nieuwe plannen voor het postcorona tijdperk. Anders werken, anders rust beleven en ook anders engagement opnemen; dichter bij waar we actief voor kiezen.

Vrijwillige engagementen werden vanuit dit opzicht herdacht. 

Binnenkort is het zover, herstarten na deze coronaperiode.
Herstarten als vrijwilligersvereniging is dus niet louter de draad terug oppikken, het is geen verderzetting van 12 maart 2020. 

We werden het afgelopen jaar overspoeld met vragen om vrijwilligerswerkingen in deze bizarre periode te adviseren of te ondersteunen. Steden, gemeenten, bibliotheken, verschillende sportclubs, ziekenhuizen, culturele organisaties, verenigingen,.. kwamen bij ons aankloppen. 

De laatste weken kan het opnieuw, stapje voor stapje.
Het is fantastisch te zien dat clubs, verenigingen, organisaties, open initiatieven -soms met ondersteuning vanuit koepels-  met volle moed aan de slag gaan. Ze maken werk van de financiële uitdagingen, ze duiken in de planning en beginnen volop te programmeren, ze zetten communicatie actief op, ze spreken mensen aan om de verloren tijd in te halen. Maar vergeten we niet één ding. Vergeten we niet opnieuw te connecteren?
Connecteren met mensen na 16 maand noodgedwongen bezinning, na 16 maand leven in een andere wereld, met mensen die plots meer of minder tijd hebben, met mensen die net meer of juist minder zin hebben.
Dit is dan ook dé vraag waar iedereen het best mee start: ‘hoe creëer je terug verbinding en beweging na deze coronaperiode?’

Hoe (her)start jij jouw vrijwilligerswerking na deze coronaperiode?

Om een antwoord te bieden op deze vraag, ontwikkelden we een sessie in ons Open aanbod waar we onze inzichten bundelen. Reflecties en inzichten die we het voorbije jaar verkregen door te luisteren naar organisaties én hun vrijwilligers.

Het vraagt van organisaties een bewuste aanpak om het vrijwillig engagement post corona te capteren. En hoe kunnen we dit concreter maken dan een hands-on methodiek te voorzien waar we mensen in verenigen. Niet enkel de vaste kern van de vrijwilligers maar ook mensen uit alle rollen van de werking. Via dit kader kan je als organisatie aan de slag om weloverwogen keuzes te maken over hoe de vrijwilligerswerking er post-corona uit mag zien. Vanuit de centrale vraag ‘Wie willen wij zijn post corona?’ bekijk je samen met verschillende stakeholders hoe jullie de vrijwilligerswerking willen invullen. 

Deze methodiek biedt een kapstok om samen vorm te geven aan de toekomst en tegelijkertijd te werken aan de verbinding onder je vrijwilligers én binnen je organisatie. 

Gebruik ons verbeterkader en breng  jouw werking (terug) in beweging.

We goten onze methodiek in een handige template.
Ga hiermee – en met onze inzichten – aan de slag en sta éérst even stil bij de verbinding met én tussen vrijwilligers. Verbinding, de basis voor een sterke vrijwilligerswerking post corona.

Koen Vermeulen
Koen Vermeulen

Engagement waar de trots van afspat, daar werken we aan!
Bij vrijwilligers, beroepskrachten én organisaties

Delen
Delen

Meer berichten

Goesting gekregen?

We zetten je graag in beweging.