Klant in de kijker: COVIAS ontwikkelde een vrijwilligersbeleid

COVIAS ging op zoek naar een doordacht en breed gedragen vrijwilligersbeleid.
covias

COVIAS liet zich begeleiden door Vrijwilligerswerkwerkt in hun proces naar een doordacht en breed gedragen vrijwilligersbeleid.  Wij laten hen hierover aan het woord:

Wat is COVIAS?

COVIAS is een samenwerkingsverband tussen 7 organisaties in de Geestelijke Gezondheidszorg voor de organisatie van een aanbod ‘langdurige zorg en activering’ in de regio Noord-West-Vlaanderen. We werken voor mensen met een psychiatrische aandoening. Het aanbod kan opgedeeld worden op basis van drie pijlers; begeleiding en behandeling, activiteiten en ontmoeting en zorg voor arbeid. Een herstelondersteunende visie en (maatschappelijke) participatie zijn voor hun werking de sleutelelementen.

Waarom investeren jullie in een doordacht vrijwilligersbeleid?

Muriel Schoeters, stafmedewerker algemeen beleid neemt ons mee in het belang van vrijwilligersbeleid voor COVIAS. “Vorig jaar telden wij 13074 vrijwilligersuren. Vrijwilligers zijn belangrijk naar het herstel van onze cliënten. Vandaar ook de keuze om in te zetten op het uitwerken van een duurzaam vrijwilligersbeleid binnen COVIAS.”
We hopen zo in de toekomst meer vrijwilligers een plaats te geven in de werking en een goede omkadering voor hen te voorzien. Gezien we verschillende diensten zijn in een samenwerkingsverband gingen we op zoek naar gemeenschappelijke lijnen in de kwalitatieve omkadering van vrijwilligerswerk.

We zijn er rotsvast van overtuigd dat vrijwilligers een enorme meerwaarde bieden binnen de organisatie en meer specifiek in het herstel van onze cliënten.

Steven Ingelbrecht, directeur COVIAS

Wat vinden jullie van de procesbegeleiding door Vrijwilligerswerkwerkt?

Daar waar we ons verwachtten aan een stevige opleidingsreeks, werd het een inspirerend proces, zelfs heel leuk en aangenaam om te volgen door de manier waarop het gebracht werd ( vraagstelling, storytelling, ….. )

Covias aan de slag
Covias in dialoog

Op basis van gevatte vraagstelling word je permanent uitgedaagd om te reflecteren op de eigen keuzes die we willen maken. Veel flankerende voorbeelden vanuit de praktijk worden aangereikt en zijn inspirerend.  De methodiek zorgt ervoor dat het lukt om diensten naar 1 beleid en 1 gemeenschappelijke kijk te sturen. Verschillende mensen uit verschillende diensten samenbrengen zorgt dat je samen redeneert.

Vrijwilligerswerkwerkt ondersteunt je in de evolutie naar keuzes waar je samen achter staat. Het werkt!

Je voelt dat de opbouw van de vraagstelling heel doordacht is, het laat toe om gestructureerd na te denken. Er is een mooie balans tussen input krijgen, nadenken en vertalen van resultaat.

Het goede aan de manier van werken is dat het een heel actieve aanpak is, het zet je aan om te denken, te reflecteren.

Je hebt ook direct resultaat. Het tempo ligt hoog maar resulteert in een vrijwilligersbeleid op enkele dagen tijd.

Zelf ook aan de slag? Meer weten over vrijwilligersbeleid?

Koen Vermeulen
Koen Vermeulen

Engagement waar de trots van afspat, daar werken we aan!
Bij vrijwilligers, beroepskrachten én organisaties

Delen
Delen

Meer berichten

Goesting gekregen?

We zetten je graag in beweging.