Webinar naar fundamenteel andere organisatievormen: PARTICIPATIE

28 november 2023

digitaal

webinar

Doel

In deze webinarreeks ‘Lunchen met Koen’ geven we in 5 webinars van 1 uur betekenis aan de 5 pijlers waar deze nieuwe organisatievormen op zijn gebouwd. Na elke webinar blijven zij die willen een half uurtje hangen voor de meest prangende vragen.


Koen brengt een duidelijke visie gebaseerd op 1001 begeleidingstrajecten als fundament voor de toekomst van het vrijwilligerslandschap.  Wil je het volledige fundament voelen, dan volg je best de reeks van 5.
Of pik er enkele uit waar je meest door getriggerd bent. 

Wil je nog vrijwilligers in 2030?
Werk nu aan een fundamenteel andere organisatie. 

De samenleving staat bol van maatschappelijk engagement.  Recente bevragingen tonen ook aan dat burgers de wil én goesting hebben om zich te engageren.  En toch zien we dat organisaties het moeilijk hebben om vrijwilligers te vinden…

De structuur en de cultuur waarbinnen burgers zich willen engageren begint zich steeds duidelijker af te tekenen. Deze staat veelal haaks op de structuur en de cultuur die we kennen en meedragen uit de jaren ‘80, ‘90 en 2000.  Bestuursleden als allesdoeners, gesloten vaste kernen die alles bepalen, vast engagement, gesloten adviesraden, afvaardigingsstructuren,  thema’s en inhouden bepaald door koepels, het worden  verhalen uit het verleden.

De vraag die zich dus opdringt: in welk soort organisatie wil de burger zich vandaag de dag engageren?

Inhoud

Willen we de betrokkenheid van burgers capteren, dan moeten we andere organisaties bouwen. Nieuwe vormen van organisaties die zorgen dat burgers binnen hun vrijwillig engagement floreren, waar ze zinvolheid en verbinding ervaren en waar ze hun engagement zelf bepalen. We moeten dus het roer totaal durven omgooien en architect worden van deze nieuwe organisatievormen.

Programma

Participatie

De participatievormen van de jaren ‘80, ‘90 en ‘00 hebben hun aantrekkingskracht verloren.

Mensen denken graag mee na, maar afgebakend in thema, in opdracht en in tijd. Vrijwilligers willen hun competenties inzetten en van hieruit bijdragen. De nieuwe organisatievormen weten dat mensen niet langer binnen een vast afgelijnde groep met een vast engagement  de meest diverse thema’s willen beredeneren.  De organisatievormen van de toekomst laten vrijwilligers als splinterexpert mee bijdragen.

 

Binnen deze webinar bekijken we 2 modellen die dit mogelijk maken.
Het 2.0 model dat leidt tot hernieuwde betrokkenheid en goesting in vrijwilligersgroepen. Of beter: je vindt makkelijker 30 mensen die regelmatig afgebakend in tijd en thema meedenken dan 5 mensen die 6 jaar in een klassiek bestuur zetelen.
Daarnaast bespreken we ons nieuwe splinterexpertisemodel die participatie en inspraak tot leven brengt op niveau van koepels, federaties, afvaardigingsstructuren, raden, …

In deze webinar nemen we je mee in de vierde pijler waar nieuwe organisatievormen op gebouwd zijn; participatie en inspraak.

Een uurtje input, half uurtje vraagstelling.
En je bent mee.

Begeleiding

Koen Vermeulen heeft meer dan 25 jaar ervaring in het begeleiden van zowel vrijwilligers als professionele medewerkers. Hij geeft lezingen en begeleidt processen binnen organisaties.
Koen werkt rond vrijwilligersthema’s alsook rond organisatieontwikkeling en leiderschap.

Binnen de begeleiding van vrijwilligersorganisaties zijn organisatiestructuur én – cultuur cruciaal.
Vrijwilligerswerkwerkt bestaat uit een team van meer dan 10 (freelance) medewerkers die jaarlijks meer dan 400 dagdelen trainingen, lezingen en procesbegeleidingen verzorgen.

Praktisch

Digitaal

28 november 2023

Prijs: 75 euro incl. btw 21%, 61,98 euro excl. btw

Deze webinar gaat online door van 12u-13u30.